Bru Gard er på 680 mål. Det desiderte hovedproduktet er gulrot, med løk som god nummer to. Dessuten produseres det vårløk, stangselleri, rødbeter, gulbeter, persillerot og knutekål. Alt pakkes på gården og sendes videre til grossist. Klart her trengs kjøling.

Bru Gard på Brusand er et skikkelig familieforetak. Daglig leder Asbjørn Stokkeland er tredje generasjon. Kona, som tilfeldigvis er revisor, har kontroll på pengene. Jorda er det Asbjørns mor og far som eier, mens det var farfar som dro i gang gulroteventyret. God hjelp får Stokkeland fra flinke medarbeidere fra Norge og Slovakia. I høysesongen, som faller sammen med den norske skoleferien, er det opptil 50 mennesker i sving på gården.

Asbjørn Stokkeland. daglig leder på Bru Gard

Hvor viktig er kjøleanlegget som innsatsfaktor for kvaliteten på produktene du leverer, Asbjørn?

– Det er helt avgjørende. Uten kjøling som fungerer, har vi ikke noe å levere utover vinteren. Står kjøleanlegget i to dager, går kvaliteten på lagervarene betydelig ned. Prisen kan gå til null på et øyeblikk. Vi starter med en innlagringstemperatur på 10 grader, så senkes den så fort som mulig til 0,3. Temperaturen må være stabil. Varierer den, så viser det på kvaliteten, sier den daglige lederen på Bru Gard.

Hvorfor skiftet du kjøleanlegg?

– Den ene kjølekompressoren var fra 1970. Farfar kjøpte den brukt fra Varhaug Meieri i 1970. R22-anlegget vårt var det ikke lov å vedlikeholde lenger. Det var helt utkjørt. Vi fikk en masse stopp, måtte flytte varer, og det ble rett og slett et uromoment i drifta. Eneste alternativ var å bytte det ut, forteller Asbjørn Stokkeland.

Asbjørn Stokkeland viser frem maskineriet som sikrer stabil temperatur på kjølelageret til Bru Gard

Hvor mange færre kilowattimer bruker du etter installasjon av nytt anlegg?

– Vi bruker ca. 40 % mindre strøm etter at vi installerte nytt anlegg, etterisolerte taket og la inn LED-lys. Av totalkosten utgjorde kjøleanlegget rundt halvdelen. Drifta vår krever mange kWh. Jeg tenker vi har redusert fra ca. 400 000 til 200 000 kW/t på kjøling, sier Asbjørn. Han understreker at den aller viktigste grunnen til å skifte kjøleanlegg, var stabil drift.

– Miljøgevinsten er også fin, med betydelig reduksjon i CO2-utslipp, men driftssikkerhet er helt avgjørende for oss. Og skulle det bli behov for reservedeler, så har RK garantert at det er lett å få tak i, sier Asbjørn Stokkeland. Han legger ikke skjul på at det har vært både opp- og nedturer med RK Tekniske.

– For noen år siden ødela de først, så kom det regning. Etterpå sendte de folk for å ta service, men jeg ga klar beskjed om at de bare kunne dra igjen. Jeg ville ikke se dem på garden. Så maste de fælt om å få gjøre det godt igjen, og jeg lovet til slutt at de skulle få regne pris på nytt anlegg. Så vant de jobben på en totalpakke der prisen var fornuftig.

Teknisk skap som kontrollerer kjøleanlegget på Bru Gard

Hvordan opplevde du prosjektgjennomføringen denne gangen?

– Det fungerte veldig bra. Både prosjektleder Knut Åge, monteringsbas Espen og servicetekniker Frode som var ansvarlig for igangkjøring, var flinke og raklige, sier Asbjørn Stokkeland på Bru Gard.

Selv en regntung dag midt i september er det full fart på gården. Gjestearbeiderne pakker for fullt, trucker fyker rundt, lastebiler kommer og drar.

– Vi har det mest effektive høsteutstyret og det mest effektive pakkeriet. Maskinen fyller en 400 kg kasse med gulrøtter på 20 sekunder, sier Asbjørn Stokkeland. Det ser vel hektisk ut for oss, men Asbjørn forteller at de ikke har hatt personskader på 12 år.

Arbeidere pakker gulrøtter på Bru Gard

Veggjabergvegen 30 på Brusand

Type anlegg/bygg: Kjøleanlegg for grønnsakslager og ferdigvarekjøl

Eier: Bru Gard AS

Byggeår: 1995

Størrelse: 720 m2 grønnsakslager og 180 m2 ferdigvarelager

Energikilde: Elektrisk strøm

Kjøleanlegget – dette er gjort!

  • Installasjon av nytt energi- og miljøvennlig CO2-anlegg
  • Frekvensregulerte kompressorer og vifter
  • PO-optimalisering av trykk og temperatur
  • Avtining av kjølelagre med varme gjenvunnet og lagret fra kjølesystemet, istedenfor bruk av elektrisk varme.

 

Asbjørn Stokkeland på kaldtlageret til Bru Gard
Symbol: Sol med lyn som illustrerer elektrisitet fra solkraft

-50 %

Energiforbruk

Symbol: graf med søyler og en pil som viser positiv utvikling

4,3 år

Investering nedbetalt

Symbol som illustrerer redusert CO2-utslipp

-55 400 kg

CO2-utslipp